Sončna elektrarna na ključ

sončna elektrarnaSončne elektrarne so in. Trenutno največjo na svetu so začeli uporabljati konec leta 2016 v Indiji. Ogromna zelo sončna dežela je odkrila, da je brezplačna sončna energija idealna rešitev za tamkajšnje revno podeželje. Država podpira širjenje uporabe solarne energije. Tako je bilo Bangalore prvo mesto v državi, ki  je uvedlo popust na električno energijo za vse lastnike sistemov za ogrevanje vode z pomočjo sončne energije. Danes so obvezni v vseh novogradnjah. Vas zanima izgradnja sončne elektrarne na ključ?

Leta 2004 je bilo še 80 000 indijskih vasi brez elektrike. Velik del jih ni bilo močno priklopiti na že obstoječe omrežje. Rešitev za prebivalce teh vasi so sončne elektrarne. Zelo priljubljene so tudi solarne svetilke. Te na podeželju zamenjujejo prej zelo priljubljene svetilke z kerozinom. Za ceno nekajmesečne zaloge kerozina si lahko prebivalci kupijo solarne luči za svoj dom. Za to so na voljo tudi manjša posojila. Indijsko Ministerstvo za novo in obnovljivo energijo pa povrne kar 30 do 40 odstotkov cene nakupa.

Sončne elektrarne so zelo izboljšale kvaliteto življenja prebivalcem odročnih indijskih vasi. Sedaj lahko z njo kuhajo, prekuhavajo vodo ali z njeno pomočjo v svoje domove pripeljejo tekočo vodo. S tem se zmanjša tudi poraba trdih goriv, ki so prej zadimljala njihove domove. Mame, ki so prej dober del dneva zbirale drva in kurile ognje imajo sedaj več časa za druge stvari. Podjetja lahko delajo brez skrbi, da bo v glasnih generatorjih pred hišo zmanjkalo goriva.

Tudi v Sloveniji lahko ob gradnji ali prenovi doma zaprosite za  nepovratne finančne spodbude iz eko sklada. Tudi zato so sončne elektrarne vse bolj razširjene tudi pri nas. Kljub temu, da nas velika večina biva dovolj blizu električnega omrežja, da s priklopi nimamo težav, se odločamo za elektriko iz sončne elektrarne zaradi njenih mnogih prednosti.  Nekateri bi radi imeli elektriko še na svoji počitniški hišici ob morju ali gorah. Drugi bi bili radi samozadostni in proizvajali svojo elektriko tudi v mestu. Oboji danes lažje dosežejo željeno, saj so cene opreme za fotovoltaiko postale prijaznejše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja