Sarma

Bliža se čas novoletnih praznikov, ko se v skorajda vsakem gospodinjstvu na Balkanu pojavi za dan ali dva na jedilniku sarma. Gre za nekakšno balkansko tradicionalno jed, ki se še posebej prileže po dolgih, prekrokanih nočeh. Osnovna sestavine vsake sarme je kislo zelje. Le tega lahko pripravimo doma ali pa ga seveda kupimo na tržnici ali v trgovini. V kolikor se boste sami lotili kuhanja sarme boste potrebovali naribano kislo zelje kot tudi zeljno glavo, saj boste sarmice zavijali iz listov zeljne glave, ki jih boste drugega za drugim previdno odstranili iz zeljne glave.

Sarme so običajno polnjene z mesom. Nekateri uporabljajo mešano mleto meso, ki je sestavljeno in svinjskega in govejega mesa, nekateri pa uporabljajo samo govejo meso. Poleg mesa je v fili za sarmo tudi riž. Tudi pri tej sestavini se postopki priprave zelo razlikujejo. Nekateri kuharji dodajajo k mesu namreč surov riž, nekateri ga prej skuhajo do polovice, spet drugi pa ga prej samo na hitro poparijo. Vezno gradivo med mesom in rižem so jajca. Poleg tega dodamo v  nadev še začimbe. Glede soli in popra ni dileme, ostalo pa je stvar okusa. Tako nekateri dodajajo še mleto rdečo papriko, majaron, origano ali pa še kakšno drugo začimbo. Za kuhanje sarme vedno uporabljamo velik lonec, saj običajno naredimo toliko sarm, kolikor uporabnih listov za zavijanje dobimo iz zeljne glave. Običajno zavijemo vsaj okoli 16 sarmic .

Sarme polagamo eno poleg druge v posodo. Za boljši okus kuhamo zraven tudi prekajeno meso. Sarme potrosimo z naribanim zeljem in prilijemo vodo tako da so pokrite. Sarme kuhamo vsaj 1,5-2 uri pri nizki temperaturi. Kakšnih 20 minut pred koncem kuhanja naredimo podmet s katerim zgostimo omako. Sarmo največkrat postrežemo s kuhanim krompirjem ali pa pire krompirjem. Velikokrat pa se postreže zgolj z narezanimi rezinami kruha.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja