Električni pastir za ograditev pašnika

pašni pastir

Električni pastir za ograditev pašnika je učinkovita in ekonomična rešitev. Druge vrste ograj so dražje, hkrati pa varujejo vstop ali izstop živali zgolj fizično. Obratno pašni pastir preprečuje zadrževanje v bližini ograje na zunanji ali notranji strani, ter aktivno odvrača živali od prehoda preko ograje. Optimalen električni pastir izberemo preko več kriterijev. Njegovo zmogljivost določata izhodna moč in napetosti. Te informacije ima pašni pastir navedene v dokumentaciji.

Nizka izhodna moč je primerna za slabo poraščen teren in za kratke ograje. Srednja izhodna moč je primerna za zahtevnejše živali, kot so divjad, perutnina in ovce. Prav tako je srednja izhodna moč primerna za srednje poraščen teren. Višje izhodne moči so primerne za bolj poraščen teren ter daljše ograje.

Z optimalno napetostjo električni pastir zagotavlja potovanje toka po celotni dolžini ograje. Vodilo za izbiro optimalne napetosti je njena vrednost ob dotiku živali z ograjo. Minimalna trenutna napetost ob dotiku živali je dva tisoč voltov, štiri tisoč voltov pa za manj občutljive živali in živali z daljšo dlako. Nadalje dober pašni pastir izberemo glede na možnosti napajanja, dolžino ograje, vrsto živali, poraščenost terena, prevodni material. Načini napajanja so omrežno, baterijsko ter akumulatorsko napajanje.

Omrežno napajanje je za električni pastir najboljša in najugodnejša rešitev. Zagotavlja stalno napetost v ograji, je ekonomično, ekološko je najmanj škodljiv, prihranimo pa tudi na polnjenju akumulatorskih pašnih aparatov ter na stroških nakupa nove baterije. Slabost napajanja iz omrežja je omejena mobilnost, pašni pastir oziroma ograja mora biti namaščena v bližini električnega omrežja.

Večjo mobilnost zagotavlja baterijsko napajanje, električni pastir tudi po potrebi premikamo in nameščamo poljubno. Slabost baterijskega napajanja je v manjši zmogljivosti ter ekonomičnosti, več je stroškov z zamenjavo iztrošene baterije ter neprimernost za zahtevnejše živali in daljše ograje. Akumulatorsko napajanje je alternativa, ko ne moremo pašni pastir priključiti na električno omrežje, baterijsko pa je premalo zmogljivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja