Dimenzija klinastega jermena je pomemben faktor pred nakupom

klinasti jermenUstrezna dimenzija klinastega jermena je odvisna od več dejavnikov. V prvi vrsti je dimenzija klinastega jermena odvisna od izvedbe. Obstajajo brezkončni in končni klinasti jermeni. V prvem primeru klinasti jermen prepoznamo po značilni obliki obroča, dimenzija klinastega jermena je določena, nespremenljiva, ni ga mogoče krajšati, podaljševati ali kakorkoli spreminjati njegovih dimenzij. Zato je v tem primeru dimenzija klinastega jermena odločilna pri izbiri.

V primeru dvoma, se velja pred nakupom dogovoriti o možnosti vračila ter zamenjavi neustreznega z ustreznim klinastim jermenom. Pri izbiri si pomagamo z oznakami, proizvajalci pa včasih tudi natančno določijo in zapišejo primernost izbranega klinastega jermena. Nič ni narobe, če ob nakupu star klinasti jermen prinesemo s seboj.

Pri izbiri včasih ni pomembna zgolj dimenzija klinastega jermena, ampak tudi njegova oblika. Slednja je lahko tudi dimenzijsko opisana in sicer z višino jermena, razmakom med rebri, širno jermena in številom reber. Obstajajo pa tudi bolj specifične oznake, kot so moč, ki jo jermen lahko prinaša pri obodni hitrosti, maksimalna hitrost in druge specifične oznake. Slednje so domena raznih konstruktorjev, ki zase ali naročnike izdelujejo različne naprave in potrebujejo ustrezne klinaste jermene.

Snovanje se začne z izbiro vrste jermena, izbiro profila jermena, nadaljuje z izbiro jermenic ter določitvijo ostalih geometrijskih veličin, kot so orientacijsko medosje, kot nagiba jermenske veje, objemna kota jermenic, orientacijska dolžina jermena ter dejansko medosje.

Pomembni za preračun jermenskih gonil s klinastimi jermeni so tudi hitrost jermena, uporabna frekvenca jermena in druge postavke. Obstajajo različne izvedbe brezkončnih klinastih jermenov. Na voljo imamo obložene, izzobljene klinaste jermene. Tako izzobljeni kot obloženi klinasti jermeni obstajajo v ozkoprofilni kot izvedbi. V ponudi so tudi dvojni in povezani klinasti jermeni. Pri končnem klinastem jermenu del teh težav odpade, saj je izbrana dimenzija klinastega jermena poljubna. Na voljo je kot metrsko blago v svitkih.

Ustrezna dimenzija klinastega jermena je seveda tudi tem primeru pomembna, dodatno moramo razmisliti o spojitvi jermena v brezkončno obliko pred uporabo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja