Kako obrezovati drevesa?

obrezovanje-drevesRedno obrezovanje dreves bo omogočilo dihanje krošnje dreves, kar pomeni, da bo obrezano drevje imelo boljše prezračevanje in prehajanje svetlobe skozi osrednji del drevesa. Na ta način bomo tudi zmanjšali pojav morebitnih bolezni in napade škodljivcev ter omogočili obilnejše tvorjenje brstov in večji pridelek. V nadaljevanju članka boste dobili več informacij, če vas zanima obrezovanje dreves.

Pri na novo posajenih sadnih sadikah se obrezovanje opravi takoj po sajenju, pa naj gre za obrezovanje sadik ali stranskih vej. Kako točno se bomo lotili obrezovanja sadnega drevja pa je odvisno od vrste drevesa in sadja.

Jeseni je mogoče opraviti sanitarno obrezovanje, ki bo pripomoglo k zdravju dreves. Vse suhe in polomljene veje ter tiste z vidnimi simptomi bolezni ali napada škodljivcev se takrat odstranijo. Tisti, ki imajo le manjše število sadnih dreves pa lahko z obrezovanjem počakajo do začetka pomladi.

Zimsko obrezovanje dreves je najboljše opraviti konec februarja ali marca, preden se začno drevesa ponovno prebujati. Ker ne vemo kako dolga in mrzla bo zima ter kakšne posledice bo imela, (lahko pomrznejo brsti ali veje) je z obrezovanjem dreves bolje počakati do zgodnje pomladi. Takrat lahko preverimo, koliko brstov in vej je zmrznjenih in kako moramo obrezati drevo. Največkrat zmrznejo zgornji brsti in zgornji del vej. V kolikor se dela lotimo na ta način lahko ohranimo plodni potencial sadnega drevesa in načrtovano gojitveno obliko.

Orodje za obrezovanje dreves

Orodje, ki ga uporabljamo za obrezovanje dreves mora biti dobro nabrušeno, da lahko med obrezovanjem preprečimo, da bi se cepile veje. Za vsako drevo je potrebno orodje pred obrezovanjem razkužiti. To lahko storimo z alkoholom ali vžigalnikom. Dovolj je, da rezilo dobro ogrejemo s plamenom. S tem preprečimo prenos patogenov z enega drevesa na drugo, še posebej, če gre za virusne in bakterijske okužbe dreves. Pri obrezovanju debelejših vej je potrebno rez premazati s sadnim voskom. Vsaka rez je namreč tudi rana in če bo voskana, bomo s tem preprečili prodor patogenov in napad škodljivcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja